El part en temps de coronavirus
La vivència de l’embaràs i del part s’estàn veient alterades per l’arribada del COVID-19 / Coronavirus, ja no només per nosaltres que estem obligades al confinament decretat per l’estat, i per tant les nostres activitats cotidianes es veuen alterades, sinó que els professionals també veuen alterat els protocols d’atenció a l’embaràs i al part, com està passant aquests dies.
Informacions creuades: no se sap com actuar
Depèn de l’àrea geogràfica i de la clínica o hospital (públic o privat) que vagis a parir tindràs un protocol diferent, això també dependrà del dia del teu part, ja que per sort aquests protocols tan rígids van canviant.
Ja se sap que els centres privats acostumen a tenir taxes més altes de programacions, parts instrumentats i cesàries, però ara vagis on vagis sembla un caos. Protocols que canvien d’un dia per l’altre, potser et deixen acabar la dilatació acompanyada o t’aïllen, potser t’acceleren el part, directament et fan una cesària, et separen del teu nadó o et recomanen no fer lactància materna, o potser si.
S’estàn retallant els drets, els drets pels que tant s’ha lluitat i es continua lluitant.
Les associacions de llevadores d’arreu del pais, diversos col·lectius professionals, i cada cop més centres estàn reclamant respectar els drets de les dones a tenir un part digne, acompanyades per la seva parella, sense intervencions innecesàries i fomentant el pell amb pell i la lactància materna.
.
Sempre que no hi hagin complicacions mèdiques justificables pots escollir quin tipus de part vols, qui vols que t’acompanyi, la postura per parir, si vols fer pell amb pell i alletar.
.
Embaràs: Què ha canviat?
Ara s’han reduït el número de visites del seguiment de l’embaràs tant del ginecòleg/oga com amb la llevadora, només es fan les essencials. Per evitar riscos.
Això ja era diferent si feies un seguiment públic o privat, però ara és més notori.
És molt important moure’s, movilitzar les articulacions i fer estiraments.
Si no fas cap tipus d’exercici durant el confinament et recomanem que en facis, ja que sentiràs que amb la pràctica s’alleugen molts símptomes molestos. Et recomanem Ioga a l’embaràs, i si vols provar primer et deixem aquests vídeos.
Si teniu dubtes i voleu fer un seguiment online amb la llevadora, si us plau, escriu-nos a espaimares@espaimares.cat o contacta’ns per telèfon o whatsapp al 673 159 668.
.
Part: Què ha canviat?
Ara s’ha vist que les dones s’estàn més temps a casa abans de decidir anar a l’hospital, això es deu al coneixement del risc d’infecció.
El circuits d’atenció al part també han canviat, us faràn passar per un altre lloc i us atendràn en un lloc aïllat de la resta de casos.
També es parla de la demanda d’anestesistes, per tant pot ser que si demanes l’epidural tardi una mica més en administrar-se, tot i que hi han altres mètodes per alleugerir el dolor, pots veure’ls aquí.
En quant a l’atenció al part pot variar, però cada dia més centres atenen segons les recomanacions d’organismes oficials.
Després del part, us enviaràn amb una alta precoç cap a casa, és possible un seguiment a domicili, tot i que no sempre es fa.
També hi ha un detall important, el postpart immediat el viureu a casa sense sortir, però també sense visites, no tindreu interferències externes i us ho podreu prendre amb molta més calma. El fet d’estar sols amb el bebé ajuda a que l’adaptació a la nova situació sigui més saludable, tindreu més temps per conèixer el vostre nadó, i per cobrir les vostres necessitats.
També és cert que la família propera no podrà conèixer el vostre nadó fins a més tard.
El postpart immediat és ple de canvis, dubtes i incerteses, si necessites ajuda, recorda que fem seguiments postpart on us valorarem a mare i nadó i respondrem tots els vostres dubtes, cures, i tot allò que es pugui fer online.
.
Què diuen els organismes oficials?
Tant la Organització Mundial de la Salut (OMS) com l’Associació Catalana de Llevadores ja s’han posicionat respecte a l’atenció al part:
.
I sobretot sempre extremant les precaucions.
.
Quins drets tinc?
.
L’Associació de llevadores del part a casa de Catalunya (ALPAC) i l’advocada Marta Busquets Gallego han elaborat un document que s’hauria d’entregar a on aneu a parir, que explica clarament el context legal, el que marca la llei respecte a l’atenció al part amb o sense infecció per COVID19 i les recomanacions dels organismes oficials. Us recomanem que imprimiu dues còpies i adjunteu una al vostre pla de part.
.
Altres links d’interès:
Preguntes freqüents respecte al COVID-19 a l’embaràs, part i la lactància materna de la OMS
Els drets de les dones en el part, de la ICM (International Confederation of Midwifes)